3jrllmVvlLvgcLZUUnKF3j_mrpw

15/6/12

Ρωσία ή Ευρώπη;

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΟΡΩΝ
Ζωντανές παραμένουν και οι δύο επιλογές της Κύπρου για στήριξη του τραπεζικού συστήματος της χώρας, αν και επικρατέστερο σενάριο φαίνεται πως είναι η αναζήτηση χρηματοδοτικής βοήθειας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.
Στο τραπέζι, όμως, όπως επιβεβαίωσε χθες τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας παραμένει και η επιλογή σύναψης νέου διακρατικού δανείου, πιθανότατα από τη Ρωσία. Τις επιλογές… Ευρώπη ή Ρωσία επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος, πάντως, δεν απέκλεισε η βοήθεια να προέλθει με συνδυασμό των δύο επιλογών της Κύπρου. Δηλαδή με νέο διμερές δάνειο, αλλά και με προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης. Εκτιμάται πως όλα θα εξαρτηθούν από τους όρους που θα συνοδεύουν τη μια ή την άλλη επιλογή.
Η χώρα μας, η οποία εδώ και ένα χρόνο δεν μπορεί να δανειστεί χρήματα από τις διεθνείς αγορές, αναζητά εναγωνίως τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ για στήριξη της Λαϊκής, αφού έχει εγγυηθεί την επιχειρούμενη αύξηση των κεφαλαίων της τράπεζας. Η ανακεφαλαιοποίηση όλων των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και οι προσπάθειες τόσο της κυβέρνησης όσο και της Κεντρικής Τράπεζας επικεντρώνονται στην εξεύρεση βοήθειας η οποία θα ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό που θα χρειαστεί για στήριξη της Λαϊκής. Είτε αυτή θα προέλθει από το μηχανισμό στήριξης είτε μέσω δανείου από τρίτη χώρα αφού εκτός από τη Ρωσία γίνονται προσπάθειες για εξεύρεση δανεισμού και από την Κίνα.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου